Het Ermelo diner 2022

Donderdag 6 oktober is voor de 7e keer het Ermelodiner gehouden. Dit is een diner waarin ontmoeting en culturele uitwisseling centraal staan. Zo’n 90 inwoners van Ermelo zijn bij elkaar gekomen om met elkaar te genieten van het eten dat zij voor elkaar gemaakt hebben. De inwoners zijn uitgenodigd door medewerkers van diverse organisaties. Daardoor zijn mensen bij elkaar gekomen die elkaar anders misschien nooit zouden ontmoeten hoewel ze in hetzelfde dorp wonen.

Rond half zes komen de eerste gasten binnen. Iedereen heeft thuis iets klaargemaakt en meegenomen. De meegenomen etenswaren vormen samen een buffet waar menig cateraar jaloers op zou zijn. Naast echte Hollandse gerechten – zoals erwtensoep en gevulde eieren – is er een keur van internationale gerechten. Zo zijn er Oekrainse, Russiche, Arabische, Afghaanse, Indonesische en Bosnische gerechten.  

De deelnemers vormen een gemêleerd  gezelschap. Er zijn kleuters, jongeren, volwassenen en ouderen, mensen vanuit allerlei culturen, actieve bewoners die veel in hun buurt doen en mensen die juist meer contacten zouden willen. Ook de wethouder schoof aan om in gesprek te gaan met de gasten en interesse vanuit de Gemeente te tonen. Niet alle deelnemers spreken goed Nederlands maar met zoveel nationaliteiten om tafel is er altijd wel iemand die kan vertalen.   

Tijdens het eten is er alle ruimte om met elkaar te praten en mee te doen aan een kennismakingsbingo. Dit spel nodigt uit om vragen te stellen aan elkaar en er zijn leuke prijzen mee te winnen. Verschillende mensen gaan met een spelletjespakket naar huis. Wie niets wint gaat toch niet met lege handen naar huis. Iedereen krijgt een koffie- of theepakketje mee zodat thuis nagepraat kan worden onder het genot van een bakje koffie of thee.

Per jaar wordt gekeken wie mee wil organiseren aan het diner. Dit jaar was het Ermelodiner te gast bij college Groevenbeek en de nieuwe ontmoetingsruimte “De Vleugel” van de Westerkerk. Het opbouwwerk van het Leefbaarheidsteam coördineert de samenwerking. Andere organisaties die mee-organiseren zijn Welzijn Ermelo, stichting Present Ermelo, de Parasol en wijkvereniging West. Wie volgend jaar mee wil doen/mee wil organiseren aan het Ermelodiner kan contact opnemen met het Leefbaarheidsteam via info@leefbaarheidsteamermelo.nl .