Eerste Ermelodiner zorgt voor verbinding

Het uitgangspunt
Het nationaal integratiediner, dat jaarlijks plaats vindt op 8 oktober, is een landelijk initiatief wat de nadruk legt op het integreren van verschillende culturen. Dit initiatief is het uitgangspunt voor het Ermelo diner. Met ondersteuning van het Leefbaarheidsteam, heeft een actieve inwoonster dit diner georganiseerd en donderdagavond schoven zo’n 25 deelnemers aan

Deelnemers
Onder het gezelschap bevinden zich jongeren – de jongste is 13 – en ouderen, bewoners die in Ermelo geboren en getogen zijn, bewoners die op latere leeftijd in Ermelo zijn komen wonen en bewoners die sinds kort in dit land verblijven. Iedereen neemt een gerecht mee wat past bij zijn eigen interesse en achtergrond. Hierdoor ontstaat een enorm gevarieerd buffet. De één komt met een pan oer-Hollandse hachee, gemaakt van vlees van eigen koeien, de ander neemt een typisch Surinaams, Afghaans of Syrisch gerecht mee.

Kleurrijk
Bij binnenkomst wordt iedereen welkom geheten. Door de uitgedeelde naamstickers ontstaan de eerste gesprekken “Jij bent dus Bert? En waarom kom jij hier?” Na een kort inspirerend woord van de initiatiefneemster volgt een kennismakingsspel met een bol wol dat net zo kleurrijk is als het gezelschap zelf. Dan is het tijd voor het buffet zelf.

In gesprek over Ermelo
Tijdens het eten wordt veel van stoel gewisseld. De deelnemers maken kennis met elkaar, elkaars bezigheden en werkzaamheden. En ze hebben het met elkaar over Ermelo: Wat vinden we mooi aan Ermelo en wat hoort er nu echt bij Ermelo? Ook is het een leerzame avond. Dat blijkt uit opmerkingen als “Ik weet nu wat meer wat er speelt in Ermelo” “Er gebeurt veel in Ermelo zonder dat (we) de mensen het weten.” “Ik wist niet dat we een Leefbaarheidsteam hadden. Nu dus wel.”

Toetje
Na het toetjesbuffet (brownies, appeltaart, bowl, wentelteefjes met vanillesaus) wordt nagetafeld onder het genot van een kop koffie of thee. Van verschillende kanten wordt geroepen: “Waarom doen we dit niet vaker dan 1x per jaar?”. Dankzij de hulp van twee MAS-stagiaires van Groevenbeek en helpende handen van de deelnemers is de afwas en rommel van het diner zo opgeruimd. Iedereen gaat enthousiast naar huis. Zelfs de burgemeester komt even langs om te laten merken dat dit initiatief erg op prijs wordt gesteld. Verscheidenheid kan samengaan met saamhorigheid.

« « | » »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.