Het Ermelo diner

 

Donderdag 12 oktober is voor de 3e keer het Ermelodiner gehouden. Zo’n 25 inwoners van Ermelo zijn bij elkaar gekomen om met elkaar te genieten van het eten dat zij voor elkaar gemaakt hebben. De inwoners zijn uitgenodigd door medewerkers van het Leefbaarheidsteam Ermelo en Welzijn Ermelo. Daardoor zijn mensen bij elkaar gekomen die elkaar anders misschien nooit zouden ontmoeten hoewel ze in hetzelfde dorp wonen.

Rond half zes komen de eerste gasten binnen. Iedereen krijgt een naamsticker op en wordt voorzien van drinken. De meegenomen etenswaren worden op de buffettafel (een afgedekte biljarttafel) gezet of naar de keuken gebracht zodat het kan worden opgewarmd. Een half uur later zit iedereen aan tafel. Na een kort welkom wordt de maaltijd genuttigd. Iedereen heeft thuis iets klaargemaakt en meegenomen. Naast echte Hollandse gerechten – zoals andijviestamppot en gevulde eieren – is er een keur van internationale gerechten. Zo zijn er Surinaamse pasteitjes, Afrikaanse Samosa’s en Afghaanse rijst met een gehakt-pompoensaus.
De deelnemers vormen een gemêleerd  gezelschap. De jongste deelnemers zijn een paar jaar oud. Zij zijn met hun moeders meegekomen en genieten vooral van de ruimte om de tafels waar ze lekker heen en weer kunnen rennen met een stokbroodje in de hand.  Ook vanuit het jongerenwerk Plaza zijn een aantal jongeren gekomen. Zij zorgen niet alleen voor gezelligheid en levendigheid maar ze steken ook de handen uit de mouwen. De oudste deelnemers zijn van pensioengerechtigde leeftijd.

Zes geleden ging het Integratiediner landelijk van start en inmiddels is dit evenement in veel plaatsen een succes. Inwoners, maar ook bedrijven, nodigen anderen uit en organiseren een gezamenlijke maaltijd en iedereen brengt hiervoor iets te eten mee. Het Ermelodiner is een variant op het nationaal integratie diner.
De Inloop van Welzijn Ermelo stelde zijn gebouw aan het Raadhuisplein ter beschikbaar. De Coöp heeft het drinken gesponsord en het Leefbaarheidsteam heeft een gedeelte van de organisatie op zich genomen. Maar deze samenwerking was niet tot stand gekomen als er geen initiatief was genomen door een betrokken inwoonster die liever niet met naam genoemd wordt. Het Leefbaarheidsteam Ermelo heeft haar ondersteund om het initiatief van de grond te trekken. Een citaat van haar: “Met dit Ermelo diner wil ik inwoners inspireren om zelf ook een Ermelo diner te gaan organiseren. Elkaar ontmoeten en beter leren kennen is een eerste stap naar meer begrip voor elkaar, tolerantie en iets met elkaar doen voor een prettig Ermelo voor iedereen. “

 

 

 

« « | » »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.