Verslag Ermelo Diner 2016

Het Ermelo Diner

ermelodinerVijf jaar geleden ging het Integratiediner landelijk van start en inmiddels is dit evenement in veel plaatsen een succes. Inwoners, maar ook bedrijven, nodigen anderen uit en organiseren een gezamenlijke maaltijd en iedereen brengt hiervoor iets te eten mee. Het Ermelo Diner is een variant op het nationaal integratie diner.

Vorig jaar is het Ermelo Diner voor de eerste keer georganiseerd door een enthousiaste inwoonster met ondersteuning van het Leefbaarheidsteam Ermelo. Hieronder volgt een citaat van haar.
“Mijn Ermelo Diner geef ik graag gestalte met u en daarbij krijg ik ondersteuning vanuit het Leefbaarheidsteam Ermelo.
Met dit Ermelo Diner wil ik inwoners inspireren om zelf ook een Ermelo Diner te gaan organiseren. Elkaar ontmoeten en beter leren kennen is een eerste stap naar meer begrip voor elkaar, tolerantie en iets met elkaar doen voor een prettig Ermelo voor iedereen.“

13 oktober 2016
Dit jaar wordt het diner georganiseerd in inloophuis de Parasol. Hier worden wekelijks koffie-ochtenden en activiteiten voor mensen uit de buurt gehouden. De medewerkers van de Parasol willen het Ermelodiner graag ondersteunen en openen de deuren voor dit initiatief.
Rond half zes komen de eerste gasten binnen. Iedereen krijgt een naamsticker op en wordt voorzien van koffie of thee. De meegenomen etenswaren worden op de buffettafel neergezet of naar de keuken gebracht zodat het kan worden opgewarmd. Binnen een half uur zit de ruimte vol met zo’n dertig mensen.
Na een kort welkom en een introductiespel is het tijd om gezamenlijk te eten. Iedereen heeft thuis iets klaargemaakt en meegenomen. Kees, hij kookt regelmatig voor bezoekers van de Parasol, heeft 6 liter Ermelose soep gemaakt. Naast echte Hollandse gerechten – zoals hete bliksem en gevulde eieren – is er een keur van internationale gerechten. Fatima heeft bijvoorbeeld Spaanse paëlla gemaakt. Fatima is één van de jongeren. Over haar gerecht zegt ze: “Normaal pel ik de garnalen niet maar ik wist dat er oudere mensen komen. Dus daarom heb ik ze gepeld. Er zitten tijgergarnalen in. Het is een lekker maar ook gezond gerecht.” Verder is er Surinaamse BB(bruine bonen) met rijst, Afrikaanse rijstcakejes, Afrikaanse rijst met kip en gebakken banaan, Afgaanse Bolani en een Pools gerecht met zuurkool en paddenstoelen.

img_0066

De deelnemers

De deelnemers vormen een gemêleerd gezelschap. De jongste deelnemers zijn 15 a 16 jaar. Zij zitten in de Jongerenraad van Ermelo en zijn nieuwsgierig naar wat er te doen is vanavond. Ook vanuit het Jongerenwerk Plaza zijn een aantal jongeren gekomen. Zij zorgen niet alleen voor gezelligheid en levendigheid maar ze steken ook de handen uit de mouwen. Er worden drankjes ingeschonken, geholpen bij de afwas en na afloop wordt er met tafels en stoelen gesjouwd.
Tijdens het diner wordt er regelmatig van stoel gewisseld en wordt veel gepraat. Er wordt geïnteresseerd geluisterd naar elkaar geluisterd: jong naar oud(er) en oud(er) naar jong. Allerlei verhalen worden uitgewisseld: Zo vertelt Fatwata over haar werk als voorlichtster in Afrika. Naast haar zitten Joke en Sidiqa. Zij komen er achter dat ze allebei houden van wandelen in de buitenlucht. Eén van de jongeren nodigt iemand uit voor een feestje over twee weken. Sidiqa wordt getipt dat er een wandelgroep gaat starten in Ermelo en zo ontstaan er allerlei interacties. En dat is nu net de bedoeling van het Ermelo Diner.

img_0062

Doet u mee volgend jaar?

Als u mensen uit de buurt wilt leren kennen of eens met mensen uit Ermelo om tafel wilt, denk dan eens na of het Ermelo Diner iets voor u is. Kijk eens of u met elkaar een Ermelo Diner kunt organiseren in oktober volgend jaar. Dit kan een diner zijn voor een grote groep of op kleinere schaal bij u in de huiskamer. Het Leefbaarheidsteam kan u hierbij ondersteunen met ideeën. Een draaiboek ligt klaar voor geïnteresseerden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Leefbaarheidsteam, info@leefbaarheidsteamermelo.nl.

« « | » »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.